Duurzaamheid en circulariteit spelen een steeds grotere rol in de bouwsector. Bij Noordwijzer werken we dagelijks aan het verduurzamen van gebouwen en leefomgevingen, en dat vraagt om actuele kennis en innovatieve oplossingen. Harry Hoekstra, adviseur en projectleider bij Noordwijzer, verdiepte zich verder in dit thema door de cursus Circulair Bouwen te volgen. We spraken hem over zijn inzichten, de uitdagingen binnen de sector en hoe hij zijn kennis toepast binnen Noordwijzer.
De rol van Harry bij Noordwijzer
Als adviseur en projectleider kunnen de werkzaamheden erg uiteenlopend zijn, zo is Harry op dit moment bezig met het begeleiden van een aanbestedingstraject waarin duurzaamheid een topic is. Hij adviseert opdrachtgevers over verduurzaming mogelijkheden en helpt bij het verkennen van scenario’s zoals renovatie, versterking of sloop-nieuwbouw.
Daarnaast toetst hij de kwaliteit van uitgevoerde werkzaamheden en stelt hij verduurzamingsplannen op, waarin circulaire en energiezuinige oplossingen centraal staan. Om verduurzaming beter meetbaar en concreet te maken, ontwikkelt hij namens Noordwijzer een duurzaamheidswijzer, een instrument dat opdrachtgevers helpt om hun duurzaamheidsambities helder te krijgen en in de praktijk te brengen.
“Duurzaamheid wordt steeds meer een eis in plaats van een wens,” zegt Harry. “Mijn taak is om die eis te vertalen naar haalbare, uitvoerbare oplossingen.”
Waarom circulair bouwen?
Harry wil impact maken op de gebouwde omgeving door slimmer en bewuster om te gaan met materialen en processen. “De noodzaak om nu actie te ondernemen kunnen we niet negeren,” zegt hij. Zeker in de bouwsector, die volgens het RVO (2018) verantwoordelijk is voor:
- 50% van het grondstoffenverbruik
- 30% van de afvalproductie
- 35% van de CO₂-uitstoot
- 40% van het energieverbruik
- 40% van het watergebruik
Voor Harry was dit een belangrijke motivatie om zich verder te verdiepen in circulair bouwen. Daarom volgde hij de cursus Circulair Bouwen aan de Hanzehogeschool in Groningen, waar hij zijn kennis verdiepte over circulaire strategieën, biobased materialen en hergebruik in de bouw.
“Bij Noordwijzer zetten we dagelijks stappen om opdrachtgevers te helpen duurzamer te bouwen. Deze cursus gaf me niet alleen harde cijfers over de urgentie, maar ook praktische tools om verduurzaming meetbaar te maken en opdrachtgevers te overtuigen van duurzame keuzes.”
Uitdagingen en kansen in circulair bouwen
Een van de grootste uitdagingen is volgens Harry het overtuigen van opdrachtgevers. “De bereidheid om circulair of biobased te bouwen is er vaak al, maar de opdrachtgever moet de meerwaarde ervan inzien. Vaak wordt er nog gekeken naar de initiële kosten, terwijl in sommige gevallen duurzaam bouwen op lange termijn juist financieel én ecologisch voordeliger is.”
Noordwijzer speelt hierin een belangrijke rol door:
- strategisch mee te denken over circulaire oplossingen die passen binnen het project en het budget;
- de Duurzaamheidswijzer te ontwikkelen als hulpmiddel om duurzaamheidsambities concreet te maken en te vertalen naar realistische plannen.

Wat inspireerde Harry het meest?
Tijdens de cursus kwamen diverse experts aan het woord, waaronder cursusleider Peter Kuindersma en gastsprekers zoals Titus Mars (architect bij DAAD Architecten) en Halbe Vlietstra (bouwbioloog bij Oldenboom Meinesz). Maar wat Harry het meest inspireerde, was de energie en motivatie van zijn medecursisten.
“Iedereen bracht een andere expertise uit de bouwsector mee, maar we deelden allemaal dezelfde ambitie: een blijvende impact maken op de toekomst.”
De toekomst van circulair bouwen
Voor Harry is het duidelijk: circulair bouwen is geen trend, maar een noodzakelijke verandering in de bouwsector. “Hoewel de urgentie al jaren duidelijk is, lijkt het alsof we wachten tot het (bijna) te laat is. Gelukkig zie ik een beweging op gang komen: van hergebruik en besparen naar volledig circulair bouwen met een focus op biobased materialen.”
Binnen Noordwijzer blijven we ons ontwikkelen op dit gebied. We zijn actief aangesloten bij Circulair Friesland en Circulair Groningen, omdat we geloven dat kennisdeling en samenwerking de sleutel zijn tot échte impact. Door samen te werken met andere bedrijven, overheden en kennisinstellingen, bouwen we stap voor stap aan een duurzame en circulaire toekomst.
Wij zetten onze stempel op morgen. Doe je mee?